Őrző – Védő tréning

Miért válaszd az őrző-védő képzést?

Az Őrző-védő munka a kutyakiképzés egyik legfelelősségteljesebb ágazata. A kutyák ösztönkészletükből, alkatukból kifolyólag a ragadozófélék családjába tartoznak, ezáltal alkalmasak fogazatuk kőkemény használatára legyen az munka, avagy hobby célból.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy kedvencük „vadítása” nem fogja-e hátrányosan befolyásolni kedvencük viselkedését, nem lesz-e kezelhetetlen agresszív fajtársaival esetleg az emberekkel szemben?

Nos a tapasztalatok pont az ellenkező irányba mutatnak.

Egy kézben tartott, képzett, magabiztos, kölyökkora óta fegyelemhez, szabályokhoz szoktatott eb, a gazdáját büszkeséggel tölti el, illetve megbízható viselkedése révén sokkal nagyobb szabadságot élvezhet, mint szakszerűtlenül tartott fajtársai.

Egy nagy mozgásigényű ösztönerős kutya mentális és fizikai lemozgatása, lefárasztása rendkívül fontos, szisztematikus képzésével kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet biztosíthatunk számára. Mellékhatásként nem fogja körülöttünk lebontani a házat, a felesleges energiáit levezeti a közös munkában.

Bizonytalan, félős kutyák önbizalmának növelése rengeteg viselkedési problémát tud orvosolni.

A kutya fejlődésével párhuzamosan a fegyelmező, illetve az őrző-védő gyakorlatokon keresztül a gazda megtanulja kedvencének akár extrém körülmények közepette történő irányítását, kontrollálását.

A szakszerűtlen, felelőtlen otthoni „csibészelés” össze sem hasonlítható egy felkészült, tapasztalt szakember által gondosan megtervezett és felépített komoly őrző- védő munkával, sőt kimondottan veszélyessé válhat egy ilyen kontrolálatlan kutya mind a környezetére, mind a saját gazdájára nézve is.

Az őrző- védő munkát két irányzatra bonthatjuk:

– Szolgálati célú, jellegű őrző- védő munka

– Hobbyként is űzhető sport, verseny célú felkészítés

Mindkét irányzatnak a maga nemében megvan a szépsége, haszna és szerepe, de teljesen eltérő alapkoncepcióval és felépítési metódussal rendelkeznek.

A szolgálati jellegű munkakutyákat beélesített, akár fegyverként is használható munkatársként kell elképzelni, amelyek szélsőséges környezetben, extrém terhelés alatt is képesek végezni a munkájukat. Túlnyomórészt rendőrségi, honvédségi ebekről beszélhetünk, melyek jellemzően erős,atletikus, idegrendszerileg stabil rettentehetetlen harcosok.

Kiemelt eleme ezen képzéseknek megtanítani a kutyát a hatékony ember elleni harcra szájkosárban és anélkül.

A hobbi, illetve a sportkutyások őrző-védő munkáját szigorú verseny és vizsgaszabályok terelik egységes mederbe. A hangsúly itt a kontrolálatlan küzdelem helyett inkább a fegyelmezett, minél pontosabb feladatvégrehajtásra helyeződik a kutya és gazda tartalmas szórakozására. Nemzetközileg elfogadott szabályrendszer, értékelési rendszer révén nagyon komoly sportteljesítmény egy-egy vizsgán, versenyen való indulás és hatalmas kihívás már maga a kutya felkészítése is. 

Mindez igencsak hasznos és szórakoztató tevékenység, mely levezeti a kutyák felesleges energiáit, ellenőrzött keretek között kiaknázásra kerülnek a kutyákban és gazdáikban rejlő lehetőségek.

Ösztönök, adottságok:

A modern őrző-védő munkában alapvetően a kutya két belső késztetésére alapozunk:

– Zsákmányszerző ösztön

– Védő ösztön

Ezen ösztönök mentén gondosan megtervezve szisztematikusan alakítható ki a céloknak megfelelő képzés. Mindkét ösztön fejlesztése szükséges a képzés egyes szakaszaiban, melyet rengeteg tényező befolyásol. 

– A sportkutyák képzésében főleg a zsákmányszerző ösztön dominál inkább.

A cél az, hogy a kutya számára a zsákmányt maga a védőkar testesítse meg, azt akarja megfogni, megragadniés igyekezzen megszerezni.

Ezt a „játékot” nem csak kimondottan őrző-védő fajták szeretik, ezért szinte bármelyik kutya számára lehet ez remek kikapcsolódás, ösztönkielégítés. Nem fajtafüggő!

Már egészen kiskortól el lehet kezdeni a kutyusokkal az ilyen jellegű gyakorlásokat, ugyanis ez számukra már kiskorban is jelen levő késztetés. Imádják.

– A szolgálati kutyák képzése során a védőösztön kerül előtérbe, ugyanis itt a cél alapvetően egy potenciális támadás elhárítása, valamint az eredményes, hatékony harc az egység védelme érdekében.

Értelem szerint ezen kutyák fellépése lényegesen agresszívabb, ezáltal nem minden kutya képes erre, illetve a legtöbb gazda és blöki nem tudnák felhőtlenül élvezni az ilyen jellegű szituációkat.

Kutyaiskolánk az őrző-védő foglalkozások keretein belül igyekszik színesebbé tenni a környék kutyás életét. Ehhez a munkához sikerült Paksra csábítanunk és felkérnünk közös munkára az ország egyik legnagyobb tapasztalatával rendelkező szakemberét: Taksonyi Levente, „B” kategóriás segéd